11.03 → 02.07.2023 — Exhibition

Charming for the Revolution

09 → 14.03.2023 — Film festival

Transitions
Film festival

01.04.2023 — Performance

Indiscipline
Performance

08.04.2023 — Jester Film

Maryam Tafakory
Jester film

Over ons

Als levendige organisatie voor hedendaagse kunst werkt Jester hands-on aan onderscheidende projecten, waarin ontwikkeling en presentatie centraal staan.

De combinatie van wonen (residency), werken (studios en werkplaatsen) en publiek maken (tentoonstelling, film screening, performance en meer, online en offline) genereert een steeds veranderende constellatie, waarin verschillende artistieke trajecten parallel kunnen lopen of elkaar kunnen overlappen.

Jester ligt in het hart van een gebied in ontwikkeling (op de C-mine site in Genk) – een brandpunt waar verschillende globale transformatieprocessen en hun economische, ecologische en sociale gevolgen, zich manifesteren en grijpbaar worden. Genk ligt in het hart van de Euregio, op een boogscheut van Aken, Düsseldorf, Maastricht of Luik. Als een kleine maar ambitieuze organisatie opereert Jester als een spin in het web van de verschillende samenwerkingsverbanden die ze lokaal, nationaal en internationaal opzet.

Jester gelooft in een meer genereuze wereld waar zorgdragen voor elkaar en plaats maken voor het nu nog onbekende centraal staan en werkt vanuit een aantal kernwaarden die geïnspireerd zijn op de basisprincipes van improvisatietheater (improv):

  • Be Courageous — (wees moedig)
  • Listen. Truly Listen — (Luister. Luister met aandacht)
  • Be accepting — (wees ontvankelijk)
  • Trust – Others, Yourself and the Unknown — (vertrouw - op de ander, jezelf en het onbekende)
  • Be (in the) present — (wees present)

Jester biedt ruimte aan uitgesproken en minder gehoorde stemmen binnen de hedendaagse kunst, die een polyfoon, niet altijd harmonieus, narratief creeren. Een project kan de vorm aannemen van een tentoonstelling, een langdurig onderzoek of een intense productieperiode in een van de ateliers – alle vormen en variaties zijn mogelijk.

Terwijl Jester een kernprogramma bouwt rond een kleine groep internationale kunstenaars, verwelkomt ze ook kunstenaars geselecteerd op de basis van de open call, die naar Genk komen om werken te produceren of in de residentie te verblijven voor een onderzoeksperiode.

Jester is is ontstaan uit de fusie tussen FLACC en CIAP. Sinds het najaar van 2021 werkt Jester toe naar de nieuwe organisatie die in het vroege voorjaar van 2023 met haar programma start.

Team

Alicja Melzacka, Anita Munters, Clara Tashijan, Kevin Reynaert, Orlando Maaike Gouwenberg, Stef Renard, Yesim Bektas

contact: info@jester.be

Stagiaires

Rachel Daniels, Virginie Kenis

Mirror Creatures

Carly Rose Bedford, Ghita Skali, Quinsy Gario

Fellows

Alexandra Tryanova

Vrijwilligers

Brigitte, Dino, Dorien, Emine, Jacqueline, Ludo, Mauro, Rosa, Stijn, Veronique

Raad van Bestuur

Annemie Ghekiere (voorzitter), Anne Vangronsveld, Dries Vanrysselberghe, Jo François (penningmeester), Johan Smets

Algemene Vergadering

Bart Van den Boom, Gilberte Claes, Ilse Van Roy, Jo Janssen, Jurgen Gaethofs, Karen Swyngedauw, Kristof Vrancken, Leon Vliegen, Luc Vints, Michelle Accardo, Mo Ramakers, Patrick Meylaerts, Rachel Hansoul, Rita Ceuppens, Tom Munters.

Met steun van

De Vlaamse Overheid en Stad Genk.

Leden

Jester is a ledenorganisatie. Wij danken de leden voor hun continue steun.

Grafische vormgeving

Alliage and Clément Horard 

Website developers

Florian Fromager, Simon Chambon-Andreani