Casper Fitzhue & Bart Van Dijck
Bart Van Dijck werkt rond het onbekende in de menselijke psyche en het collectieve bewustzijn. Ceremonies vormen de kern van zijn kunstpraktijk, als momenten waarop het individu en de groep samensmelten en gemeenschappen hun identiteit kunnen uitdrukken. Door te experimenteren met participatie, samenwerking en ritualisering zet Van Dijck kunst in als instrument voor persoonlijke transformatie door middel van collectieve interactie.
Casper Fitzhue was het alter ego van de Roemeense beeldend kunstenaar en schrijver Marius Popa. In deze hoedanigheid werkte hij rond de aard van het medium, massamedia en bemiddeling. Hij bracht kunstenaars en anders geschoolde mensen samen, en zette hen aan tot creatieve dialoog en productie, in een rol als artistieke bemiddelaar. In 2020 deed hij afstand van deze identiteit om terug zijn geboortenaam op te nemen.
Het gelaagde project URS Geest is geïnspireerd door de vele reizen van de kunstenaars naar het oosten van de Karpaten en hun onderdompeling in het lokale winterritueel van de dansende beer. Fitzhue en Van Dijck werkten nauw samen en combineerden elementen uit Belgische en Roemeense folklore om hun eigen, unieke inwijdingsritueel te creëren. De tentoonstelling bij CIAP volgt de cyclus van de winterslaap van de beer, maar roept eveneens een reis op, een metaforische overgang van leven naar dood, tot de wedergeboorte. Het is een oproep om onze relatie met de natuur te herontdekken door ze te observeren. Voor het ritueel werd ook een medicinale drank gebrouwen met de hulp van de meesterstoker van het Hasselts Jenevermuseum, Jan Kempeneers, op basis van kruiden en wortels die de bruine beer eet om terug op krachten te komen na een lange winterslaap.