Event

Fugue - Aaron Amar Bhamra & Céline Mathieu

Tentoonstelling

15/02/2025 → 11/05/2025
Fugue - Aaron Amar Bhamra & Céline Mathieu

Jester presenteert met trots Fugue, een duo-tentoonstelling door Aaron Amar Bhamra (°1992, AT) en Céline Mathieu (°1989, BE). Voor Fugue maken beide kunstenaars nieuwe kunstwerken, een publicatie en een editie als het resultaat van hun genereuze dialoog. Het werk van Céline Mathieu werd ontwikkeld tijdens haar residentie bij Jester. Deze tentoonstelling is de eerste presentatie van Aaron Amar Bhamra in België. U bent van harte welkom voor de opening op 15 februari:

13:00 - Opening

15:00 - Gesprek tussen de kunstenaars

16:00 - Geluidsperformance door Lukas De Clerck (meer informatie onderaan)

Doorlopend: Buurtkeuken door Muna

Doorlopend: Activatie van Warmbed door Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers (meer informatie onderaan)

Voor deze gelegenheid last Jester een shuttlebus in tussen Brussel en Genk. Voor meer informatie en inschrijving, zie hier.

Fugue vormt een polyfone harmonie van vluchtige gebaren, die elkaar ontmoeten in een compositie van contrapunt, inversie en echo. De titel is ontleend aan het Latijnse 'fuga' (vlucht) en verwijst naar twee betekenissen: een meerstemmig muzikaal motief en een psychologische staat van dissociatie. Aaron Amar Bhamra verweeft zijn achtergronden in architectuur en muziek. De kunstenaar orkestreert terugkerende vormen en materialen, en weerspiegelt zo veranderlijke persoonlijke en sociale archieven. Céline Mathieu verbeeldt binnen haar werk nieuwe tactieken om begrotingen te herschikken en naaste relaties te herwaarderen.

Gedissocieerde objecten vinden refuge in een ruimte die resoneert met de contextuele geschiedenis van Genk. Geluiden en geuren dommelen hun sculpturen in slaap, waarna een adem aanzwelt tot een bries die hen meevoert. Vergankelijke voorstellen vluchten naar de werkplaatsen, de residentie- en het ateliergebouw, terwijl relaties, gedachten, middelen en affecten circuleren en tijdelijk tot rust komen in een staat van fuga.

In vogelvlucht:

Aan het einde van de 19e eeuw landde het Kneipp sanatorium in Bokrijk, een dorp naast Genk, aangetrokken door de overvloed aan gezonde lucht. Hier verbleven longpatiënten om te genezen van tuberculose en andere aandoeningen aan de luchtwegen door middel van hydro-, balneo- en aërotherapie. Tegelijkertijd werd de streek van Genk een gerenommeerd station d'artistes—een geliefd toevluchtsoord voor schilders, wetenschappers en schrijvers—dat floreerde met dezelfde frisse lucht die het natuurlijke landschap voedde. Deze laatsten vluchtten weg toen de mijnindustrie van de steenkoolontginning het landschap onherstelbaar beschadigde. Zuurstof was schaars in dit uitgestrekte netwerk van tunnels, terwijl de makers vaak leden aan stoflongen en andere longziekten. Lucht draagt dus het geluid van vele stemmen en het gewicht van vele geschiedenissen—enerzijds genezend door zuiverheid en aanwezigheid, anderzijds schadelijk door vervuiling en afwezigheid. Luchtkwaliteit en gezondheid blijven dus onafscheidelijk en onmisbaar voor alle leven, toen en nu.

Fugue kwam tot stand in samenwerking met Phileas—Het Oostenrijks Bureau voor Hedendaagse Kunst  en met de steun van de Vlaamse Overheid, de Stad Genk, het Federale Ministerie voor Kunst, Cultuur, Ambtenarenzaken en Sport (BMKOES) van Oostenrijk en het Oostenrijkse Cultuurforum Brussel.

Geluidsperformance door Lukas De Clerck (16:00):

Lukas De Clerck (°1994, BE) is muzikant en geluidskunstenaar en woont in Brussel. Zijn artistieke praktijk draait momenteel rond de Aulos, een oude Grieks-Romeinse dubbele rieten fluit, die meer dan een millennium geleden uitstierf. Na enkele jaren van diepgravend onderzoek naar het maken van de Aulos fluit en het bespelen van replica's van oude instrumenten, opent hij zijn onvermijdelijk autodidactische artistieke productie. Vanuit het verlangen om het instrument te ontdoen van zijn raadselachtige verleden, creëerde De Clerck een nieuwe, hedendaagse Aulos: De Telescopische Aulos van Atlas.

Warmbed door Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers (doorlopend):

Het Warmbed (2020-2021) is een installatie van kunstenaars-architecten Ciel Grommen (°1989, BE) en Maximiliaan Royakkers (°1988, BE). De permanente installatie Warmbed werd ontwikkeld in opdracht van FLACC/CIAP (de voorlopers van Jester) en C-mine als een architecturaal werk dat in constante dialoog staat met haar omgeving. Geïnspireerd op het Chinese 'kang bed' en de Russische 'pechka kachel', wordt deze bakstenen sculptuur van binnenuit verhit en creëert zo een gastvrije sfeer. Met de hulp van lokale experts en liefhebbers, produceerden de kunstenaars een unieke heruitgave van de 'Winterslagse Duivels'—de bakstenen die ooit helemaal uit het restmateriaal van de Winterslagse mijn werden geproduceerd. Deze stenen werden vervolgens gebruikt om—laag voor laag—een sculptuur in de open lucht op te bouwen.

No items found.